Nadal amb sabor de mar

5 receptes amb 5 peixos diferents: rap, lluç, bacallà, daurada, llenguado

El peix és un aliment molt apreciat, tant pel seu sabor com per la seva versatilitat o la seva aportació nutritiva. Tant és així que no hauria de faltar a taula aquestes festes, ni tampoc, de fet, a la teva dieta; és un essencial que ha d’estar present en qualsevol moment de l’any.

 

A la planxa, al vapor, al forn, fregit, cru... Hi ha moltes maneres de gaudir-lo i de cuinar-lo: imaginació al poder, xef! Avui, però, et donem un cop de mà i, de cara a ajudar-te amb l’elaboració dels menús de Nadal que serviràs al teu restaurant, et facilitem algunes receptes perquè t’inspiris.

 

No et perdis l’especial Nadal amb sabor de mar, amb receptes per a 5 peixos diferents que ens encanten: el rap, el lluç, el bacallà, la daurada i el llenguado. Pren nota!

 

Ceviche de lluç, llagostins i mandarina

 

Estem acostumats a la llima en els ceviches, però la mandarina, un cítric de sabor una mica més suau, també pot resultar una gran aliada. En aquest cas començarem congelant el peix durant 48h, ja que el menjarem cru i macerat només en suc.

 

Quan anem a menjar-lo (uns 200g), tallarem mitja ceba morada en juliana i la ficarem en un recipient, al qual afegirem el lluç trossejat, una mica d’ají picat i el suc de 3 mandarines. Deixem reposar dins la nevera durant un parell d’hores i afegim després d’això llagostins i coriandre ben picat. Sabrem que el ceviche està a punt quan canviï de color.

 

Rap en salsa verda de coriandre

 

La salsa verda és una gran aliada dels peixos blancs i, tot i que la recepta tradicional ens agrada molt, avui us proposem fer-ne una variació: canviar el julivert per coriandre. El resultat és molt sorprenent!

 

Comencem daurant el rap en una paella. El reservem i, en el mateix oli, cuinem la ceba i l’all. Afegim doncs una cullerada de farina i coriandre molt ben picat. Movem enèrgicament i afegim un got de vi blanc i un got de caldo de peix. Quan la salsa estigui ben lligada, incorporarem de nou el rap y, quan arribi l’hora de servir-lo, afegirem més coriandre picat per sobre.

 

Brandada de bacallà

 

Tot i que la recepta li deu el nom a la gastronomia catalana, l’origen de la brandada de bacallà se situa al País Basc, des d’on ha anat estenent-se fins arribar a Castella o fins i tot a París.

 

La seva preparació és senzilla. Necessitem bacallà dessalat sense pell ni espines, oli d’oliva i llet sencera. Començarem daurant els alls i afegint-hi el bacallà a la paella, fins que aquest estigui cuinat. El colem i mesclem el peix i els amb la llet, removent amb l’ajuda d’unes varetes de cuina. Poc a poc anem sumant l’oli de la paella fins que la crema quedi tota lligada.

 

El podem servir per farcir uns pebrots “del piquillo”, per exemple, o bé per untar-la en torradetes de pa.

 

Daurada farcida de bolets

 

Hi ha moltes formes de cuinar la daurada, tot i que al forn és com més s’acostuma a fer. En aquesta ocasió la acompanyarem de bolets, un ingredient que no solem mesclar amb el peix, tot i que el resultat de fer-ho és excepcional.

 

El primer que s’ha de fer és preparar la daurada: en lloms o oberta com un llibre, sense pell i sense espines. La salem i reservem. Tallem els bolets i els saltegem al wok amb una mica d’all picat. Preparem la safata de forn (amb oli) i col·loquem un filet de peix, els bolets i una altra capa de peix. Cuinem al forn durant 15 minuts i servim juntament amb una guarnició de patates, per exemple.

 

Llenguado al forn amb crosta de porros i tàperes

 

És una recepta ideal per als dies de celebració, així que estem segurs que us encantarà. Necessitem llenguado, porro, tàperes i nata líquida per cuinar. Llestos?

 

Comencem preparant el peix, retirant-li la pell i les espines i col·locant-lo en una safata de forn amb oli. Cuinem al forn durant 10 minuts. Mentrestant, preparem la salsa de porros picant-los i fregint-los amb mantega durant 10 minuts, per després triturar-los juntament amb la nata.

 

Donem la volta al peix i deixem que es cuini també per aquesta banda. Després, el cobrim amb la salsa de porros i gratinem durant un parell de minuts fins que es formi una crosta. En servir-lo, afegim tàperes i julivert.